Een toeristische uitstap in de Westhoek. Vol hindernissen. Stavele, een onbeschreven blad in de folders van Westtoerisme, bereik je best door in Veurne de A18-E40 te verlaten en de N8 richting Ieper te volgen tot aan de Elzendammebrug. Aan de eerste oneffenheid in het landschap, sla je links af, om via het gelijknamige gehucht Elzendamme, onder de brug naast de prachtige treurwilg door te rijden naar Stavele. De mensen begrijpen Nederlands maar ze klappen ‘Vlaamsch’. Tijd om de fietsen uit de koffer te halen

De diepe rust die het gebied tussen Elzendamme en Stavele uitstraalt, onder de lage regenwolken of in de hete spanning van de zon is onbetaalbaar. De lentezon schijnt uitbundig. Eksters en kraaien en één Nachtegaal spelen in het bouwvak.

Geen vervoermiddel is zo geschikt voor het verkennen van onbekende plekjes als de fiets. Het landschap trekt langzaam aan u voorbij, telkens vol verrassingen, zodat je elke dag wordt opgeladen met nieuwe, verfrissende indrukken. Fietsen vergroot de bewegingsvrijheid en niets belet je onderweg af te stappen om hele mooie plekjes, waar zelfs de fiets niet kan komen te verkennen. Ondanks de “soms behoorlijke” fysieke inspanning, geeft een vakantie op de fiets innerlijke rust. Een rust, die je het gevoel geeft echt op vakantie te zijn. De fietser, die stilletjes zijn weg gaat over rustige wegen, lacht heimelijk in z’n vuistje.